Vault House

De Beauvoir Town, 2020

We love the house and we are really appreciating it now.  Every time I walk down the stairs I’m so happy with the openness of the hallway and stairwell. Love how the light dabbles through the beams in the kitchen. Love all our storage. Thankful again to you and your team for such a lovely redesign of our house.’

Lama and Tim

This project takes it name from the two new large vaulted roof windows that flood the dining space with natural light. The distinctive sloping, plywood sides to the vaults open out the view to make the space feel spacious and dynamic. The plywood theme is continued on one wall face, with fitted storage and with a long bespoke dining bench where the owners can sit and admire the view.

The new kitchen overlooks the dining space and is set underneath an exposed timber joist ceiling. Behind the timber joists is another roof window that brings natural light into the kitchen, but rather than bouncing off the side of vaults, the light here dapples through the timber joists providing a cosier, more atmospheric space.

From both the kitchen and the dining areas, the beautiful South facing garden can be accessed through Crittall doors.

One of the most dramatic changes to this property is the new side extension at the front, which is unassuming from the street but once inside it creates enough space for a new triple height staircase that floods light into the property. As well as the inspiring volumes, the stair is defined by a handcrafted Oak swept handrail that sweeps up all three floors of the property.

Subtle changes have been made to the existing areas of the property, including a new walk-in wardrobe in the master bedroom and a new study room above the kitchen. Externally the project appears as a staggered ziggurat wrapping around the existing building. The new flat roofs are covered with a natural sedum roof and swift boxes have been installed in the side elevation, which welcome these rare birds once every year.

The new kitchen extension is accessed underneath this stair, and the corridor linking hallway and kitchen cleverly conceals a cloaks cupboard, utility cupboard, clothes drying space and downstairs toilet with a unique arched ceiling.

One of the real delights of this project is the contrast between the original spaces, with traditional covings and Georgian proportions, contrasted with the strikingly different kitchen extension.

Project Architect: Stephen Roe

Images © French + Tye

‘Having so much extra storage has totally changed the way we use the house’

Lama and Tim

‘The house flows better, feels more spacious and is far more bright and airy’

Lama and Tim

Projects

  • Drawing Board
  •  

    Archive

    Tonal Terrace 2021

    Church Way 2021

    Drawing Board 2021

    Field House 2020

    Vault House 2020

    Concert Artistes Association 2020

    Bladerunner House 2020

    Hoxton House 2020

    Two and a Half Storey House 2020

    Long Brick House 2019

    Jewel Box 2019

    L-Beam House 2019

    Pale Brick House 2019

    Ogee House 2019

    Love Your Home and Garden (ITV) – Swindon 2019

    Love Your Home and Garden (ITV) – Hemel Hempstead 2018

    Leytonstone House 2018

    Love Your Home and Garden (ITV) – Mansfield 2018

    Steampunk House 2018

    Woodworker’s Studio 2018

    Two Tone House 2018

    Steel Frame House 2017

    Queen Margaret’s Grove 2017

    Gable House 2017

    Love Your Home and Garden (ITV) – Eltham 2017

    Nordoff Robbins Centre 2017

    Photographer’s House 2017

    Shine Holistic 2017

    De Beauvoir Square 2016

    Epsom House 2016

    Shine On The Green 2016

    Oldfield Road 2016

    Barrel House 2016

    London Fields Loft 2016

    Hampstead Apartment 2016

    N16 Loft 2015

    Yoakley Road 2015

    Bowers Way 2013

    Porth Cottage 2013

    Trevelyan House 2014

    Clissold Crescent 2013

    Victoria Mews 2013

    The Studio 2012