fbpx

Two and a Half Storey House

N16 London, 2020

‘It’s a really easy family house to live in and we love being able to see our eldest son playing in his room using the hallway window. From the moment my son saw his room he loved it and will play for hours in there!’

 

The clients owned the existing two-storey, two-bedroom property, located on a central London Housing Estate. With a second baby on the way, they needed more space. Priced out of three-bedroom properties in the area they decided to investigate what could be done to create more space in their existing home.

The challenge with this property, unlike others on the estate was that they were unable to secure planning permission for a single-storey loft extension. They received two planning refusals since they were not permitted to build any higher than the highest point of the existing roof, due to its lower profile.

 

We approached the design as an interlocking jigsaw. We knew the half height of the loft was fixed so the design was all about creating two interlocking floor levels in the space of one and half floors. We may have given less footprint, but we created more volume and an additional bedroom by using it creatively.

The whole design of the project hinged on using the ceiling of the bedroom below as a bed platform for the bedroom above, which is spacious and light due to effective use of roof windows. Integrating the bedframe into the fabric of the design allowed space to be freed up for other things such as the communal circulation spaces. Plywood unifies all the new and old spaces and helps to conceal lots of clever storage spaces.

 

‘Working with an architect who has really thought about the detail is important. The team at BVDS created a house that we can truly live in. Every corner of the house has been considered and thought through’

 

A close attention to millimetre detail ensured ceiling heights could be maximised, which included exposing structural timbers in the ceilings and using vacuum insulation panels to limit
floor and roof depths.

The clients are delighted with their new house and love being able to see their son playing in his new loft bedroom from the hallway window on the first floor, thanks to the split
levels.

Project Leader: Maggie Liang

Images © French + Tye

Archive